SS501 Palast
 
Picture
Az újév mindenki számára egy fontos ünnepnap. Mindeninek megvannak a maga szokásai.
De hogyan töltik az újévet Dél-Koreában?
Hogyan köszöntik a gyerekek a szüleiket? Hova utazik a család? Mik a tradicionális ételek?


Picture
Picture
Habár Koreában az évszámok számlálása a nyugati naptárhoz igazodva történik, az újév mégis a Holdnaptár szerinti legfontosabb ünnepe az évnek.
Hogyan is ünnepli egy átlagos koreai család az újévet a holdnaptár szerint?

Picture
Újévkor Koreában a család áll a középpontban. Ez alatt nem csak az élő családtagokat értjük, hanem az előző négy generáció őseit is, akik koreai hit szerint nem hagyják el a Földet rögtön a halál után.
Felkelés után a család boldog újévet kíván egymásnak. Eszerint a szülők meghajolnak egymás előtt, azután leülnek a földre és várják a gyerekek újévi üdvözletét. A gyerekek letérdelnek a szüleik előtt, meghajolnak, miközben a homlokuk megérinti a földet (Sebae).

Boldog újévet koreaiul annyit tesz:
새해 복 많이 받으세요.
Saehae Bok Mani Badeuseyo.

Picture
Az újév a holnaptár szerint azoknak a napoknak az egyike, melyen a koreaiak megemlékeznek az őseikről illetve kapcsolatba lépnek velük. Az ősök iránti tisztelet által gazdagság és boldogság éri el őket.
A család reggelire a Duckguk nevű ételt fogyasztja, ami egyfajta rizssütemény. Ezután elkezdődik a nagyvárosban élő családok harca a közlekedési dugókkal ellen, ha a rokonaikhoz a külvárosokba vagy a közeli falvakba utaznak. 

Újévkor sok üzlet és látnivaló zárva tart.

Az ősök iránti tiszteletadás egy ceremónia keretében történik, amit az ősök sírjainaál tartanak meg (Cha rei ceremónia). A szertatáshoz párolt étel, marhahúsleves, halból készült sütemény és tradicionális keksz tartozik. A legfontosabb a „Song-pyun”, egy különböző töltelékekkel készített rizssütemény fajta.
Picture

Forrás: http://de.koreaorbit.com/
Képek: feltüntetve



Leave a Reply.