SS501 Palast
 
Picture
Ha már a Valentin napról néhány dolgot megtudtunk, az esküvőt sem hagyhatjuk ki.
A nap, amiről egy lány szívesen álmodozik...
Hogyan élik meg ezt a csodálatos napot a koreai nők?


Picture
Míg a nyugati országokban az esküvő inkább két egyénre tartozik, Koreában az egész családot bevonják az eseményekbe - nemcsak az ünneplésbe, hanem a döntési folyamatba is. Koreában nem két egyén, hanem két család házasodik.

Picture
Ha egy koreai pár kapcsolatot kezd, sok szülő vonakodik a jövendőbeli menyét illetve vejét megismerni, mielőtt a férfi megkéri a nő kezét.
Korábban a párokat a szülők választották ki, illetve gyermekkoruktól fogva egymásnak ígérték őket. Manapság természetesen már más a helyzet.

A teljes procedúra (a lánykéréstől az esküvőig) lezajlhat így is például:

A vő a menyasszony szüleinél megkéri annak kezét. A nagyon tradicionális apák esetében meghajol közben és lehasal a földre az após és anyós előtt, hogy így fejezze ki a tiszteletét.
Az esküvő időpontját a menyasszony szülei határozzák meg. Rendszerint a vőlegény hozzájárul a lakás költségeihez, míg a menyasszony a belső berendezést, (elsősorban a konyhát) vásárolja meg.
Ezt követően a menyasszony és a vőlegény kölcsönösen meghívott vendégeit kell elrendezni a szülőknél.
Picture
Sok koreai esküvő manapság egy a nyugati és a tradícionális koreai esküvő keveréke. A pár gyakran először nyugati stílusú esküvői ruhákban egy modern esketőterembe vonul. Ez a ceremónia kb. 30 percig tart és nem igazán alkalmas egy életen át tartó emlékek megszerzésére. Ezért a ceremónia után egyre inkább a tradícionális szertartásokra törekszenek (vagy a modern esküvői szertatásokat teljesen elhagyják).

Aki külföldiként akar egy koreai nőt (esetünkben koreai férfit XD) elvenni, nem kell félnie a tradícionális szertartástól – minden pontosan meg van tervezve és gondoskodnak arról, hogy minden tervszerűen történjen – nem sok mindent lehet elrontani.
Picture
Az esküvő fotózással kezdődik, ami tradícionális koreai viseletben történik – leggyakrabban egy templomkertben vagy a ház előtt, ahol a ceremónia zajlik.
A menyasszony szülei az esküvői asztalnál várják a vőlegény esküvői menetét, amit egyfajta tanú vezet.
Amikor a menet a menyasszony szülei elé ér, a szölők egy mandarinrécét kapnak a vőlegény tanújától.



Picture
A vőlegény az eskővői asztal keleti oldalára áll. Azután jön a menyassziny, aki a nyugati oldalra áll.
A vőlegény és a menyasszony megmossák a kezüket és meghajolnak.
Egy külföldinek, aki aláveti magát ennek a ceremóniának, nem kell szégyenkeznie, ha balesetek történnek, az esküvői ruhákban meglehetősen nehéz a szertartást végigvezetni, a menyasszony gyakran csak két kísérő segítségével képes rá, míg a vőlegény is nehezen tudja a kalapját a fején tartani.
Ezután a menyasszony és vőlegény bort cserélnek egymással egy kis pohárban, meghajolnak a szülők és a vendégek előtt.

Picture
Ez a ceremónia nagyon rövid.
Egy koreai esküvő alapvetően sem tart sokáig. Míg nyugaton éjszakába nyúlan tart az ünneplés, csak együtt étkezni ül le mindenki, a menyasszony és vőlegény koccintanak a vendégekkel és ezt követően a ceremóniának ezzel igazából vége is van.


Egy ilyen ünnepség költségei nagyon magasak.
Csak a fehér menyasszinyi ruha kölcsönzési díja egy napra kb. 1500 Euró, a tradícionális viseletet általában megvásárolják.
Egy tradícionális esküvő költségeinél összesen kb. 10.000-20.000 Euróra számíthatunk.
Mindenesetre a költségeket a rokonok és vendégek pénzajándékából finanszírozzák, illetve még marad is egy kis segítség a kezdéshez a pár számára. A pénzajándékokat gyakran a menyasszony szüleinek is szokás adni.
Picture

Forrás: http://de.koreaorbit.com/
Képek: feltüntetve



Leave a Reply.